Βότσαλο: Συχνές Ερωτήσεις

*Πώς λειτουργεί το δίκτυο;
Το Δίκτυο Βότσαλο επιτρέπει την ανταλλαγή προϊόντων και υπηρεσιών μεταξύ των μελών του χωρίς τη μεσολάβηση χρήματος. Οι ανταλλαγές γίνονται με τη μεταφορά «Βότσαλων» από το ένα μέλος στο άλλο. Το κάθε μέλος του δικτύου έχει ένα λογαριασμό που μπορεί να είναι θετικός ή αρνητικός μέσα σε κάποια όρια (το πάνω όριο έχει οριστεί στα +300 Βότσαλα και το κάτω -150 Βότσαλα). Πλεόνασμα σημαίνει ότι έχει προσφέρει περισσότερα από όσα έχει πάρει και έλλειμμα σημαίνει ότι έχει πάρει περισσότερα από όσα έχει προσφέρει.Με αυτόν τον τρόπο εξασφαλίζεται η μη συσσώρευση και η διαφάνεια του συστήματος μιας και το άθροισμα όλων των λογαριασμών είναι πάντα μηδέν.

*Πως γίνομαι μέλος του δικτύου;
Υπάρχουν δύο τρόποι:
α)Εάν έχεις ίντερνετ μπαίνεις στο blog του δικτύου,πατάς «είσοδος στο δίκτυο» και δημιουργείς το λογαριασμό σου.Στη συνέχεια πηγαίνεις στο σημείο συνάντησης που έχει οριστεί για να μπορέσουν οι διαχειριστές να ενεργοποιήσουν το λογαριασμό σου.
β
)Εάν δεν έχεις ίντερνετ έρχεσαι κατευθείαν στο σημείο συνάντησης και οι διαχειριστές δημιουργούν το λογαριασμό σου.Το δίκτυο σου προμηθέυει κουπόνια που συμπληρώνεις σε κάθε σου ανταλλαγή και τα οποία επιστρέφεις στους διαχειριστές για να μπορέσουν να περάσουν τις μονάδες στο λογαριασμό σου.
Η φυσική παρουσία είναι απαραίτητη αρχικά για λόγους ασφαλείας του δικτύου αλλά το πιο βασικό είναι ότι πρόκειται για ένα δίκτυο ανθρώπινων σχέσεων και άρα η γνωριμία και η συμμετοχή είναι βασικά συστατικά του.

*Μπορώ να κάνω κατευθείαν ανταλλαγή με κάποιο άλλο μέλος χωρίς να μεταφέρουμε «Βότσαλα»;
Φυσικά γίνεται. Τα μέλη μπορούν να κάνουν απευθείας ανταλλαγές εφόσον το συμφωνήσουν μεταξύ τους, ενώ μπορείς επίσης να προσφέρεις στους άλλους πράγματα ή υπηρεσίες χωρίς αντάλλαγμα αν το θέλεις. Επιπλέον, υπάρχει η δυνατότητα ένα μέλος να χαρίσει μονάδες σε ένα άλλο μέλος.

*Τι γίνεται αν κάποιος γραφτεί στο δίκτυο και παίρνει μόνο χωρίς ποτέ να δίνει;
Όταν κάποιο μέλος φτάσει στο κατώτερο αρνητικό όριο (-150 Βότσαλα) θα πρέπει να αρχίσει να προσφέρει ώστε να ξαναμπούν μονάδες στο λογαριασμό του.

*Αν θέλω να γραφτώ αλλά δεν έχω τίποτα να προσφέρω;
Είναι σίγουρο πως όλοι έχουμε κάτι να προσφέρουμε το οποίο δεν ταυτίζεται απαραίτητα με το αντικείμενο της μέχρι τώρα εργασίας μας π.χ: να μεταφέρεις κάποιον σε μια διαδρομή που κάνεις, να προσφέρεις πράγματα που δεν χρειάζεσαι ή που φτιάχνεις, να βοηθήσεις κάποιον να μάθει, να χρησιμοποιήσεις τα χόμπι και τα ταλέντα σου.

*Πως γίνονται οι ανταλλαγές;
Αφού γραφτείς στο δίκτυο και δημιουργήσεις αγγελίες προσφοράς ή/και ζήτησης πηγαίνεις στην αναζήτηση προϊόντων και υπηρεσιών βάση κατηγορίας. Επιλέγεις κάτι που σε ενδιαφέρει, βλέπεις ποιό μέλος κάνει την προσφορά ή ζήτηση και επικοινωνείς μαζί του για να πραγματοποιηθεί η ανταλλαγή. Όταν ολοκληρωθεί η ανταλλαγή, μπαίνεις πάλι στο προφίλ του, στην επιλογή «Μεταφορά Βότσαλων» και μεταφέρεις τα ανάλογα Βότσαλα.


*Τι άλλο μπορώ να κάνω μέσα από το δίκτυο;

Μπορείς να ζητήσεις βοήθεια (π.χ για να βάψεις το σπίτι σου ) προσφέροντας τα ανάλογα «Βότσαλα». Κατά κάποιον τρόπο μιλάμε για προσφορά θέσεων εργασίας αφού μπορείς να προσφέρεις εργασία σε κάποιον καθώς επίσης να του μάθεις και μια νέα τέχνη.


*Πόσα «Βότσαλα» να ζητήσω για αυτό που προσφέρω;

Όσον αφορά τις υπηρεσίες το μόνο όριο που τίθεται από το δίκτυο είναι οι 20 μονάδες/την ώρα. Για τα προϊόντα μπορείς να δεις τί ζητάνε οι άλλοι και να πράξεις ανάλογα. Είναι σημαντικό όμως να θυμάσαι ότι σκοπός είναι η αλληλοβοήθεια και όχι το κέρδος.